Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

John Ewbank verklaart Koningslied dood

21 april 2013, 11.50 uur · Aangepast 22 april 2013, 20.52 uur

Componist John Ewbank heeft zijn koningslied teruggetrokken. Dat meldt Ewbank zaterdagavond op zijn Facebookpagina.

'Na zojuist de zoveelste nageboorte op mijn twitteraccount te hebben geblocked ben ik er dan nu echt he-le-maal klaar mee', aldus de Nederlander. Ewbank maakte de muziek, die is uitgevoerd door het Metropole Orkest en andere musici. Voor de tekst zijn bijdragen van het publiek gebruikt.

Sinds het ruim 5 minuten durende koningslied vrijdag werd gepresenteerd op de radio, is een storm van kritiek losgebarsten.

Ewbank zegt genoeg te hebben van alle verwensingen die hem ten deel zijn gevallen. 'Ik ben zelf de enige paraplu in deze zeikregen en heb besloten dat ik mij niet op deze manier laat bejegenen', zegt hij op Facebook. 'Excuses aan hen die het met mij wel een gepast lied vonden.......'. Hij wenst iedereen veel plezier met de alternatieven, zoals 'Zo mooi als jij' van de 3Js, 'het Koninginnelied' van RTL Boulevard en, 'Je bent een Koning' van twee Utrechtse studenten.

Het lied is een van de initiatieven van het nationaal comité Inhuldiging. Het koningslied moet op 30 april overal in Nederland klinken met als hoogtepunt het feestelijke meezingconcert. Samen voor Oranje in Ahoy in Rotterdam.

@nicolettekraamz Dank voor de tip. Prachtig idd. Waar heb je die schattige chinese naakthond trouwens gekocht? Zo een wil ik er ook wel

— John Ewbank (@johnewbanknl) April 20, 2013

Ewbank was zaterdagavond niet voor commentaar bereikbaar. Marco Borsato liet via Twitter weten begrip te hebben voor het besluit van zijn vaste componist. 'Met opgeheven hoofd. Oranje boven', aldus Borsato in zijn tweet.