BN'ers verbijsterd over Koningslied-kritiek

In De Telegraaf van maandag vallen BN'ers over elkaar heen om hun steun te betuigen aan John Ewbank, de verguisde componist van het Koningslied.

Ewbank besloot dit weekend het speciaal voor de inhuldiging gecomponeerde lied terug te trekken, nadat, met name op internet, een storm van kritiek was losgebarsten op zijn pennenvrucht.

Maar verschillende artiesten die een bijdrage leverden aan het lied blijven pal achter Ewbank staan. 'Het is buitengewoon jammer dat zo een prachtig initiatief op deze manier eindigt', vindt Frans Bauer bijvoorbeeld. 'Ik vind het zeer begrijpelijk dat John het lied heeft teruggetrokken', meent Karin Bloemen.'De taal waarmee mensen hem beledigden, overschrijdt de verontwaardiging over het taalgebruik in het lied'.

Ook Willeke Alberti is geschrokken van de toon van het debat. 'Ik weet met hoeveel liefde het lied is gemaakt en hoeveel plezier we hebben gehad tijdens de opnamen. Iedereen mag zijn mening hebben, maar dit vind ik onbehoorlijk'. Bandoneón-grootheid Carel Kraayenhof geeft zelfs aan verbijsterd te zijn. 'Smaken verschillen, maar John Ewbank verdient beter.'

Om de getergde componist een hart onder de riem te steken maakte 3FM-dj Giel Beelen maandagmorgen een speciaal lied voor Ewbank. Overigens is nog niet helemaal duidelijk wat voor lied er dan wél gezongen moet worden op 30 april. De RVD komt naar verwachting vanavond pas met een alternatief. Gelukkig is er keuze genoeg...