Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stad vreest miljoenenverlies grondverkoop

22 april 2013, 12.46 uur · Aangepast 24 april 2013, 11.35 uur

Omdat de crisis aanhoudt en de bouw- en woningmarkt op zijn gat ligt, ziet de gemeente zich genoodzaakt een aantal 'forse maatregelen' te nemen op het gebied van haar eigen bouwprojecten.

Wethouder grondzaken Maarten van Poelgeest kondigde dat maandag aan.

Het zogenoemde vereveningsfonds, geld dat de gemeente verdient met grondverkoop en weer investeert in nieuwbouwprojecten, draait volgens de meest pessimistische schatting in 10 jaar tijd ruim 200 miljoen verlies. Om dat verlies terug te dringen, wil het stadsbestuur alleen nog doorgaan met projecten die Amsterdam de komende 4 jaar geld opleveren.

'We gaan alleen nog dat ontwikkelen waarvan we zeker weten dat het wordt verkocht', stelde Van Poelgeest. De wethouder denkt zo'n 10 procent van de geplande bouwprojecten met winst te kunnen ontwikkelen. Voor ongeveer 30 procent van de bouwkavels is dat nog maar de vraag en 60 procent van de kavels gaat de koelkast in, 'omdat de kans klein is dat er binnenkort een koper voor komt'.

Een van de getroffen plannen is het prestigieuze IJburg 2. Van Poelgeest: 'We zetten de ontwikkeling stop, maar als er morgen iemand komt die een berg zand in het IJ wil kopen, kan dat natuurlijk.' De wethouder verwacht het eiland binnen afzienbare tijd wél voor goed geld te kunnen verkopen aan een projectontwikkelaar. 'De demografische druk op de regio neemt nog steeds toe. Een schreeuwend woningtekort is onvermijdelijk. Dan zijn we blij dat we nog een stuk zand hebben liggen.'