Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Zorgen bij agenten om communicatie Koninginnedag'

26 april 2013, 10.49 uur · Aangepast 26 april 2013, 17.44 uur · Foto: taxi1108

Agenten zijn bezorgd dat het communicatiesysteem van de politie, C2000, op 30 april niet goed te gebruiken is.

Dit meldt het AD vrijdag. Het systeem zou te lijden kunnen hebben onder de extreme drukte in de stad tijdens Koninginnedag. De communicatie via C2000, waarmee hulpverleners onderling contact hebben, verliep al eerder stroef bij grote evenementen of gebeurtenissen. Zoals bij de aanslag op Koninginnedag in 2009 en de crash van een toestel van Turkish Airlines in datzelfde jaar. 

Omdat ook honderdduizenden bezoekers tijdens de feestelijkheden gebruik maken van hun mobieltje bestaat de angst dat het netwerk overbelast raakt. Om dit tegen te gaan zijn onder meer extra zendmasten geplaatst in de stad en hebben telefoonbedrijven hun capaciteit drastisch verhoogd. Toch verwachten verschillende providers nog steeds dat gebruikers in Amsterdam niet de hele dag kunnen bellen, sms'en en internetten. 

UPDATE 09:00
Een woordvoerder van de politie laat in een reactie op het artikel weten dat het bekend is dat de normale capaciteit van telefoonpalen niet voldoende is voor grote evenementen als Koninginnedag. 'Maar daar is op ingespeeld, er zijn extra maatregelen genomen om problemen te voorkomen en we vertrouwen er op dat deze maatregelen afdoende zijn'.