Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bewoners Nieuwmarkt willen hun paaltjes terug

24 mei 2013, 16.24 uur · Aangepast 25 mei 2013, 13.58 uur

Bewoners van de Nieuwmarkt hebben sinds kort veel overlast van taxi's en vrachtwagens. Dit komt omdat de Geldersekade aan de kant van de Zeedijk 's avonds en 's nachts is afgesloten.

Volgens bewoners van de buurt is er altijd al sprake geweest van sluipverkeer, maar sinds de afsluiting is dit toegenomen. De vrachtwagens die eerst via de Geldersekade naar de Nieuwmarkt reden, proberen daar nu te komen via de smalle straten en grachten van de Nieuwmarktbuurt.

'De taxioverlast was juist minder geworden. Die zien we nu ook weer helemaal terug.' vertelt buurtbewoner Peter Paschenegger in Het Parool. Ook bewoners van de Korte Koningsstraat klagen, de vrachtwagens rijden daar soms al om zes uur 's ochtends door de straat. 'Doordat het zo smal is, worden spiegels van geparkeerde auto's afgereden. Fietsers en scooters moeten uitwijken naar het voetpad, waardoor voetgangers de kans lopen te worden aangereden.'

December vorig jaar werden er paaltjes geplaatst in de buurt, maar na protest van de buurtbewoners werden die weer weggehaald. Nu willen de bewoners deze paaltjes juist graag terug. Het stadsdeel vindt het daarvoor echter nog te vroeg.

Omdat het om een proef gaat houdt het stadsdeel de verkeerssituatie voortdurend in de gaten. 'Als het duidelijk is dat de problemen van de Geldersekade zich structureel verplaatsen naar de Nieuwmarktbuurt, kunnen we altijd nog aanpassingen doen.' laat woordvoerder Jan-Jaap Eikenboom aan de krant weten.