Start van hoofdcontent

Stad

nl

Holleeder wordt verdacht van afpersing

27 mei 2013, 18.33 uur · Aangepast 29 mei 2013, 18.46 uur

Willem Holleeder, die vandaag opnieuw is aangehouden, wordt verdacht van afpersing.

Hij geldt als medeverdachte in een zaak die draait om witwassen, afpersing, zware mishandeling, bezit van vuurwapens en handel in harddrugs. Dat maakte het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) bekend.

De arrestatie van Holleeder maakte deel uit van een grotere actie, waarbij meer dan 40 invallen zijn gedaan in onder meer Amsterdam, Beverwijk en Hilversum. Ook Dick Vrij en Danny K. zijn opgepakt, hoewel het OM dat niet bevestigt. Zij zouden de hoofdverdachten zijn. Enkele van de invallen vonden plaats in sportscholen van Dick Vrij in Beverwijk en in een penthouse in Hilversum, waar Danny K. verbleef.

In totaal zijn zeven mannen en drie vrouwen opgepakt die onderdeel zouden uitmaken van het zogenoemde Hollandse netwerk. Één van de drie vrouwen zou volgens misdaadjournalist.nl de vriendin van Danny K zijn. Naar verluidt zou ze vanuit het penthouse van K. met een zak over haar hoofd zijn afgevoerd. Dit is niet bevestigd.

Het OM gebruikt de term Hollandse netwerk voor groepen criminelen, meest van Nederlandse origine, die beeldbepalend zijn in de Nederlandse onderwereld. De meeste verdachten waren volgens het OM dienstverlenend aan de hoofdverdachten. In Heemskerk, Amsterdam, Eindhoven, Ouderkerk aan den Amstel, Haarlem en Axel zijn personen gearresteerd.

Aan de doorzoekingen in woningen, bedrijfspanden en safeloketten bij banken werkten ruim 450 rechercheurs mee, onder leiding van 13 officieren van justitie. Vijf onderzoeksrechters zagen toe op de actie.

De agenten troffen volgens het OM bij de doorzoekingen bij een verdachte vuurwapens aan. Ook is op 100 dure horloges, (gepantserde) auto's en enkele tonnen aan contant geld, computers, administratie, telefoons en de luxe inboedel van het penthouse in Hilversum beslag gelegd. Het OM vermoedt dat twee ondernemers met hun exclusieve horlogehandel betrokken waren bij het witwassen van crimineel geld.

De opgepakte verdachten worden nog deze week voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Het onderzoek met de naam Andes duurt vermoedelijk nog maanden.