Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Bewoners Vluchtkerk staan bijna op straat

31 mei 2013, 09.24 uur · Aangepast 1 juni 2013, 01.08 uur · Foto: Jos van Zetten

Het lijkt erop dat de uitgeprocedeerde asielzoekers die de afgelopen maanden in de Vluchtkerk verbleven, vanmiddag op straat staan. De groep moet het gebedsgebouw rond 14.00 uur hebben verlaten.

De illegalen uit landen als Sudan, Somalië, Ethiopië en Eritrea begonnen in september met een demonstratie in een tentenkamp in Osdorp tegen hun uitzichtloze situatie. Eind november moesten ze daar weg en betrokken ze de leegstaande St. Jozefkerk in West. Eigenlijk moesten ze hier acht weken geleden al uit, maar na overleg tussen burgemeester Eberhard van der Laan en de eigenaar mochten ze langer blijven.

De gemeente biedt zo'n 140 mensen een bedrag van 225 euro om te reizen naar vrienden of een advocaat en om beltegoed te kopen. Ruim 20 uitgeprocedeerden die medische hulp nodig hebben, krijgen opvang van de GGD.

De bewoners vroegen de burgemeester donderdag om een nieuwe opvangplek, in afwachting van de behandeling van hun dossiers door Vluchtelingenwerk en het besluit van het kabinet over het buitenschuldcriterium.