Start van hoofdcontent

Stad

nl

Opnieuw demonstraties Turken op Beursplein

1 juni 2013, 14.13 uur · Aangepast 5 juni 2013, 03.28 uur · Foto: Martin Damen

De Turkse Jongeren Federatie (HTGF) gaat zondag om 14.15 uur op het Beursplein opnieuw demonstreren. Ze betogen tegen het gebruikte geweld tegen de Taksim Gezi Parki-demonstranten in Turkije.

Ook vanavond is er een demonstratie op het Beursplein. Deze is georganiseerd door meerdere Turkse organisaties die zich verenigd hebben en zal om 20.00 uur beginnen.

De aanleiding van het protest zijn de aanhoudende rellen in Turkije die dinsdag begonnen in Istanbul. Demonstranten in Istanbul bezetten toen het Gezi-park, dat mogelijk moet wijken voor een winkelcentrum.

De politie sloeg de demonstratie hardhandig neer met het nodige traangas en wekte daarmee grote woede in het land. De Turkse jongeren willen op deze manier hun landgenoten laten weten dat ze achter het protest staan. De betogingen hebben zich min of meer ontwikkeld tot een protest tegen de regering.

Vrijdagavond werd er ook op het Beursplein gedemonstreerd en het ging er een stuk vrediger aan toe dan in Istanbul. Volgens de politie is alles zonder incidenten verlopen.