Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Zedendelinquent moet zich zelf melden'

20 juni 2013, 13.03 uur · Aangepast 22 juni 2013, 13.15 uur

Als een veroordeelde zedendelinquent terugkeert in de maatschappij, moet hij zelf openheid geven over zijn verleden bij zijn buurtgenoten.

Dit stelde de veroordeelde zedendelinquent Jean woensdagavond in het AT5-discussieprogramma De Stelling van Amsterdam. Jean werd, voor de laatste keer in1997, veroordeeld voor seksueel misbruik van een minderjarige. 

Na het uitzitten van zijn straf keerde Jean terug in de maatschappij. 'In mijn eerste woonplaats wist iedereen het. Daar had het gewoon in de kranten gestaan, dus daar viel weinig te vertellen. Toen ik naar de omgeving van Goes verhuisde heb ik het zelf aan mijn omgeving verteld', stelt Jean. 'Omdat mensen daar recht op hebben, maar ook omdat het belangrijk is voor mij om op die manier weer een stabiel leven te krijgen'.

Hoewel Jean erkent dat er aan het openbaren van zijn verleden risico's zitten, heeft hij geen spijt van zijn besluit. Als je omgeving er zelfstandig achterkomt zijn de gevolgen mogelijk nog erger, 'dan staat alles op drijfzand'. 

De discussie over de terugkeer van zedendelinquenten werd gevoerd naar aanleiding van de mogelijke vervroegde vrijlating van Richard van O., de partner van Robert M. De advocataat van Van O. heeft  al aangegeven dat Van O. zeer waarschijnlijk niet naar Amsterdam terugkeert.