Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuwe metro gaat nu dan écht rijden

20 juni 2013, 19.38 uur · Aangepast 22 juni 2013, 23.18 uur

De nieuwe M5-metro gaat nu dan écht zijn eerste rit maken. Over bijna een week, op woensdag 26 juni om precies te zijn, moet de vervanger van de Zilvermeeuw zijn eerste kilometers gaan maken voor het grote publiek.

Eerlijk is eerlijk, de eerste rit van de M5 is ons al vaker beloofd. Maar technische problemen zorgden er verschillende malen voor dat de vuurdoop van de M5 moest worden uitgesteld.  

Maar de technische problemen, vooral het camerasysteem lag dwars, zijn inmiddels verholpen. De haperende camerasytemen worden voorlopig vervangen door een systeem uit de oude metro's. 'Dat is een tijdelijke oplossing', stelt een woordvoerder. 'Ondertussen werkt de leverancier van de metro aan een structurele oplossing. De nieuwe metro's moeten nou eenmaal worden aangesloten op een oude infrastructuur, maar ook die wordt in de toekomst nog aangepakt.'

Vanaf woensdag 26 juni worden de nieuwe voertuigen ingezet. In totaal zullen er 28 gaan rijden. Ze vervangen de oude metro's die 35 jaar dienst hebben gedaan.