Start van hoofdcontent

Stad

nl

Niet ingezette Koningssloep wordt opgeknapt

4 juli 2013, 12.36 uur · Aangepast 5 juli 2013, 08.00 uur · Foto: Jacques van de Vall

Na vijftig jaar op het droge te hebben gelegen, keert de Koningssloep medio volgend jaar weer terug naar het Scheepvaartmuseum.

De 17 meter lange boot wordt nu eerst opgeknapt in het Noord-Hollandse Hoogwoud. Het Scheepvaartmuseum kreeg onlangs 1 miljoen euro van de BankGiro Loterij. Daarvan was 30.000 euro bestemd voor de onderhoudswerkzaamheden.

Het museum had het pronkstuk graag ingezet voor de koningsvaart op 30 april, na de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Burgemeester Eberhard van der Laan en de politie vonden dit echter onverantwoord en kozen voor een rondvaartboot van de Havendienst Amsterdam.

De Koningssloep is een galei uit 1816 waarmee de koninklijke familie zich bij bijzondere gelegenheden liet vervoeren. Koningin Juliana en prins Bernhard hebben het schip nog gebruikt bij hun zilveren huwelijk in 1962.

Het museumstuk was te zien tot de verbouwing van het museum in 2007. Na de heropening in 2011 kon het vaartuig niet binnen de muren van het gebouw worden opgenomen. Over een jaar is de Koningssloep weer te zien voor museumbezoekers. Na 50 jaar op het droge te hebben gelegen, krijgt de sloep een plek in een goed beveiligde, glazen behuizing aan een steiger bij het museum.