Start van hoofdcontent

Politiek

nl

GroenLinks wint weer aan populariteit in peiling

15 juli 2013, 15.57 uur · Aangepast 24 oktober 2013, 18.29 uur

Linkse partijen doen het (op de PvdA na) goed in de peiling voor de raadsverkiezingen.

Vandaag publiceert Bureau Onderzoek en Statistiek een nieuwe peiling over de politieke voorkeur van Amsterdammers bij de lokale verkiezingen. 19 maart 2014 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen en partijen zijn er druk mee in de weer.

De PvdA werd in 2010 de grootste partij met 15 zetels. De sociaaldemocraten blijven de grootste, maar raken volgens de peiling wel 3 zetels kwijt. D66 is de grote winnaar. De partij zou van 7 zetels nu naar 10 zetels straks gaan en daarmee de tweede partij van de stad worden.

Nu is de VVD nog de tweede partij met 8 zetels en in de peiling staan de liberalen ook op 8. Ook het CDA blijft gelijk, namelijk 1 zetel. De SP en Partij voor de Dieren verdubbelen daarentegen. De SP gaat van 3 naar 6 zetels, de PvdD van 1 naar 2.

Wat opvalt is dat GroenLinks máár 1 zetel in de min staat in de peiling. De coalitiepartij heeft nu 7 zetels en zou er bij de volgende verkiezingen op 6 kunnen rekenen. Dat betekent dat 11,9 procent van de kiezers GroenLinks steunt. Bij de landelijke verkiezingen van nog geen jaar geleden was dat 5,3 procent.

Red Amsterdam en Trots op Amsterdam verdwijnen uit de gemeenteraad als er nu verkiezingen zouden zijn.