Start van hoofdcontent

Politiek

nl

PvdA en D66 willen ook werken op 1 mei

26 juli 2013, 15.06 uur · Aangepast 27 juli 2013, 11.00 uur · Foto: Jos van Zetten

Naast de VVD willen ook de PvdA en D66 dat ambtenaren gaan werken op 1 mei, de Dag van de Arbeid.

De VVD diende onlangs een voorstel in om betaald verlof op de Dag van de Arbeid voor ambtenaren af te schaffen. PvdA-raadslid Jeffrey Prins geeft aan dat de PvdA ook af wil van de verplichte vrije dag, maar dat ze absoluut niet de viering willen afschaffen. 'We vieren ook 5 mei, maar dat is ook maar eens in de vijf jaar een verplichte vrije dag. De stad moet flink bezuinigen en door deze maatregel hoeven we niet op belangrijke zaken als het armoedebeleid te korten', zegt hij tegen Het Parool.

D66-raadslid Carlien Roodink heeft vorig jaar al voorgesteld om de extra werkdag goed te benutten: 'Dat kan door op deze dag geen vergaderingen en werkoverleggen in te plannen maar te streven naar maximale bereikbaarheid voor de Amsterdammer. Ook moeten we de 1 mei gebruiken voor zaken als het wegwerken van achterstanden in informatieverzoeken en de behandeling van bezwaarschriften.'

Op 1 mei, de Dag van de Arbeid, hebben de medewerkers normaal een betaalde vrije dag. Volgens de VVD kost deze vrije dag de gemeente jaarlijks drie miljoen euro. De drie partijen vormen samen een meerderheid in de gemeenteraad, maar of het voorstel snel wordt aangenomen is nog niet duidelijk.