Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Kopiëren ID-kaarten door De Mirandabad illegaal'

3 augustus 2013, 18.02 uur · Aangepast 5 augustus 2013, 18.15 uur

Zwembad De Mirandabad maakt selectief kopieën van identiteitsbewijzen als ze denken te maken hebben met potentiële raddraaiers. En dat is illegaal, laat het ministerie van Binnenlandse Zaken weten.

Na overlast van getreiter en wangedrag van groepen jongeren in de afgelopen jaren besloten Stadsdeel Zuid en het zwembad vorig jaar een legitimatieplicht in te stellen. 'In discotheken en clubs moet je ook een ID meenemen, dat willen in zwembaden nu ook doorvoeren', zegt Lars Hendriks. Hij is bedrijfsleider van De Mirandabad.

Sinds deze week maakt het zwembad dus ook kopieën van identiteitsbewijzen. 'Als wij denken dat het handig is om wat kopieën te maken, dan doen we dat selectief, of zo nu en dan. Maar niet van iedereen, want er komen hier 5000 mensen.' Maar volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is het illegaal is om zonder wettelijke grondslag een kopie te maken.

Marco Kreuger, plaatsvervangend stadsdeelwethouder Sport in Zuid,  is zich van geen kwaad bewust. 'We hebben het uitgezocht en overlegd met de politie. Onze indruk is dat het gewoon kan. En het is ook nodig, dit is de enige manier om overlastgevende jongeren te kunnen weren.'

Het stadsdeel is dan ook van plan om door te gaan met het kopiëren van identiteitsbewijzen.