Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zeehond gespot in de Amstel

4 augustus 2013, 15.09 uur · Aangepast 7 augustus 2013, 14.52 uur · Foto: Jan Cramer

Er zwemt een kleine zeehond in het water van de Amstel! Schipper Jan Cramer spotte het beestje vanmiddag ter hoogte van de Hermitage tijdens een vaartochtje.

Volgens Cramer gaat het om een jonge zeehond. Hij zag het dier een tijd lang rond zwemmen, met de kop boven het water. Volgens de schipper gaat het zeker weten om een zeehond: "We hebben het beest lang genoeg kunnen zien om dat met zekerheid te kunnen zeggen."

Het gaat volgens André van Gemmert van zeehondencrèche Pieterburen om dezelfde zeehond die eerder deze week opdook in het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van Houten. Volgens de woordvoerder van de opvang gaat het nog steeds goed met het beestje. Hij roept mensen in bootjes op om een beetje op te passen voor het dier.

Van Gemmert denkt dat de zeehond via Amsterdam probeert de weg te vinden naar het IJsselmeer. Op die manier kan het dier terugkomen bij de Wadden- of Noordzee. Zeehonden hebben het zoutgehalte van de zee nodig om te overleven en kunnen dus niet voor altijd in de rivier blijven.

Volgens de expert van Pieterburen is het overigens niet zo bijzonder meer dat zeehonden in rivieren worden gezien. De waterkwaliteit is verbeterd en er zit steeds meer vis, wat voor de zeehonden aantrekkelijk is. Bovendien is het voor een zeehond niet zo ver zwemmen om een rivier op te komen.

De zeehond is overigens niet het eerste zeedier dat de stad aandoet deze zomer, vorige week werd ook al een haai gespot.