Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hoe duur is het grootste spandoek van de stad?

9 augustus 2013, 14.48 uur · Aangepast 11 augustus 2013, 13.41 uur · Foto: Herre

Elke maand wordt de aanblik van het IJ weer omgegooid met een nieuw spandoek van 1500 vierkante meter aan de Shelltoren. Een flinke klus om op te hangen voor zes abseilers.

Het doek is de grootste reclamezuil van Nederland. Doekenmaker Vertical Vision huurt de zes abseilers elke maand in om weer een nieuwe banner van 52 bij 25 meter te spannen. Dat meldt Het Noordhollands Dagblad. 'Daar zijn we een dag mee bezig'', zegt Jan Willem Knol van Vertical Vision.

Het oude doek weghalen alleen al duurt drie uur. De rest van de dag zijn de abseilers bezig met het spannen van het nieuwe 390 kilo wegende spandoek. Met lieren wordt het enorme stuk stof naar boven gehezen en met elastiek wordt het aan een buisframe gespannen.

Frans van der Avert van I amsterdam, die tegenover de toren aan de andere kant van het IJ kantoor houdt, kwam op het idee om de spandoeken op te hangen. Hij wilde zo laten zien dat Amsterdam-Noord in ontwikkeling is en iets symbolisch doet met de toren Overhoeks.

Grote commerciële bedrijven zullen nooit adverteren op de toren. Alleen culturele uitingen uit Amsterdam mogen reclame maken op het gebouw. Een doek dat een maand hangt kost 20.000 euro voor musea en andere culturele instellingen.