Ajax gaat met 3-2 onderuit in Alkmaar

11 augustus 2013, 18.20 uur · Aangepast 1 september 2013, 16.34 uur

Ajax heeft nu al averij opgelopen in de strijd om de titel. In Alkmaar ging de kampioen met 3-2 onderuit tegen AZ.

AZ begon iets sterker, maar in de 21'ste minuut scoorde Christian Eriksen de 0-1 vanuit een vrije trap van 28 meter. AZ kwam terug in de wedstrijd en maakte vlak voor rust de gelijkmaker na een boel geblunder in de achterhoede van Ajax door met name Kenneth Vermeer.

Vermeer bleef na de rust achter in de kleedkamer, waar hij had overgegeven. Jasper Cillessen speelde dit weekend niet mee met Jong Ajax, dus kon gewoon invallen. Na 58 minuten gaf Bojan een hoge voorzet vanaf de rechterflank die Siem de Jong prima wist in te koppen.

Even leek alles goed te gaan voor Ajax, totdat Ricardo van Rhijn de doorgebroken Nick Viergever lichtjes aanraakte in het strafschopgebied. Dat leverde Van Rhijn een rode kaart op en AZ een penalty die Cillessen niet wist te keren.

In de 74'ste minuut nam AZ voor het eerst de leiding. Maarten Martens gaf een heerlijke voorzet vanaf de linkerlijn die Viktor Elm bij de tweede paal fraai naar binnen kon tikken.

Eriksen probeerde de stand nog gelijk te trekken met een vrije trap vanaf 30 meter, maar die ging maar net over. De grootste kansen in de laatste fase van de wedstrijd waren echter voor AZ. Ajax kon met tien man niets meer forceren en de wedstrijd eindigde dan ook in 3-2.