Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Revolte in bejaardentehuis'

15 augustus 2013, 17.37 uur · Aangepast 19 augustus 2013, 21.27 uur · Foto: Flickr: Marcel Oosterwijk

Er ontstond gisterenavond een ware opstand in het te sluiten tehuis van de Elisabeth Otter-Knoll stichting (EOKS) in Buitenveldert. Familie van de ouderen uit het huis kwamen in opstand tegen de leiding.

Bewoners en betrokkenen kregen gisteren te horen van directeur Hanneke Stieber dat onder druk van de Inspectie voor de Gezondheidszorg de helft van de mensen die zware zorg nodig hebben uiterlijk oktober weg moeten zijn. Dat meldt Het Parool.

Daarnaast heeft de instelling volgens familieleden zelf bepaald dat alle andere bewoners half december weg moeten zijn. De sluiting van het tehuis is onvermijdelijk volgens de directie. Ook een poging om de ouderen ergens anders onder te brengen is gestrand.

De familie is woedend over de gang van zaken. 'En de leiding is nog met vakantie gegaan', laat een betrokkenen weten. De woedende familieleden verdenken de directie ervan een geheim plan te smeden om te stoppen met de verzorging en in het tehuis huurwoningen te bouwen naast de bestaande aanleunwoningen. Een voormalig ondernemingsraadslid zou dit bevestigen.

De problemen in het tehuis ontstonden na een alarmerend rapport van de inspectie vorig jaar. De instelling kreeg het niet voor elkaar om de zaken te verbeteren na een jaar.