Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stad mag slechte school niet verbieden

27 augustus 2013, 11.27 uur · Aangepast 30 augustus 2013, 14.24 uur

De gemeente mág geen voorwaarden stellen voor het een huisvestingsvergunning verstrekt aan een schoolbestuur, maar zou dat wel móeten kunnen. Dat stelt de Onderwijsraad naar aanleiding van het conflict tussen de gemeente en de SIO.

De SIO (Stichting Islamitisch Onderwijs) wilde op dezelfde locatie waar tot 2011 het Islamitisch College gevestigd zat, een nieuwe scholengroep oprichten. Omdat gevreesd werd dat de nieuwe school tegen dezelfde problemen aan zou lopen als het Islamitisch College, weigerde de gemeente echter een huisvestingsvergunning te verstrekken. In 2010 moest die school sluiten toen bleek dat het niveau van het onderwijs beneden de maat was.

Het College van B&W heeft vervolgens de Onderwijsraad gevraagd om te beoordelen of de gemeente terecht geweigerd heeft de vergunningen te verstrekken aan de SIO. De onderwijsraad oordeelt echter dat de gemeente geen voorwaarden kan stellen voor ze een schoolbestuur een gebouw toewijst.

Wel is de raad van mening dat de gemeente drempels moet kunnen opwerpen voor bestuurders die hun school op de klippen hebben laten lopen. Zij moeten niet zomaar een nieuwe school kunnen beginnen, zeker niet als te verwachten valt dat die opnieuw onder de maat zal blijken. Om dat te voorkomen, moet de wet aangepast worden. Staatssecretaris Sander Dekker (onderwijs) geeft in een reactie aan met de Onderwijsraad in gesprek te gaan over de wetswijziging.

Onderwijswethouder Pieter Hilhorst laat in een reactie weten voorstander te zijn van het aanpassen van de wet. Hij ziet de uitspraak van de Onderwijsraad niet als een tik op de vingers, maar eerder als een 'steun in de rug'. Tegen dagblad Trouw zegt hij: 'Eigenlijk zegt de raad: Wat Amsterdam heeft geprobeerd kan niet, maar het zou wel móeten kunnen'.

Of de SIO nu ook daadwerkelijk een school zal starten is de vraag. Het schoolbestuur, dat nog maar uit één persoons bestaat, is al maanden onbereikbaar voor zowel de gemeente als pers.