Start van hoofdcontent

Stad

nl

Petitie voor staatsklacht tegen Rusland

28 augustus 2013, 15.22 uur · Aangepast 31 augustus 2013, 18.00 uur · Foto: foto jaap

Zo'n 380 mensen hebben op internet een petitie ondertekend om de oproep van Burgemeester Van der Laan tot een staatsklacht tegen Rusland, kracht bij te zetten.

Die oproep deed Van der Laan afgelopen zondag tijdens de 'To Russia with love'-manifestatie op het Museumplein. Daar werd tijdens een Russisch gala-concert aandacht gevraagd voor homorechten in Rusland.

In Rusland werd begin juli een wet ingevoerd die het adopteren van kinderen door homo-stellen en het propageren van 'niet-traditionele seksuele realties' verbiedt. De wet is inmiddels bekend komen te staan als 'anti-homowet'.

Van der Laan wil een klacht indienen tegen Rusland bij het Europees Hof in Straatsburg. Een rechter kan dan de anti-homowet toetsen aan het verdrag voor de mensenrechten. De oproep van Van der Laan kreeg direct veel bijval en nu is er dus ook een petitie gestart om de oproep van Van der Laan te ondersteunen. Ondertekenaars van de petitie zijn van mening dat het kabinet het indienen van een staatsklacht serieus moet overwegen.