Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gestolen smartphones vaak terug te vinden op Albert Cuyp

18 september 2013, 09.23 uur · Aangepast 20 september 2013, 09.30 uur

Smartphones en cosmeticaproducten die Oost-Europese bendes in Nederland stelen, gaan vaak niet de grens over, maar worden verkocht op markten, zo ook bijvoorbeeld op de Albert Cuyp.

Dat blijkt uit een onderzoek van Universiteit Utrecht dat woensdag wordt gepubliceerd, meldt de Volkskrant. Zo wordt de Zwarte Markt in Beverwijk genoemd als een centrum van handel in gestolen goederen.

Onder de toonbank sluiten criminelen deals met voornamelijk Afghaanse verkopers. Die ontdoen de parfums, make-up en telefoons van stickers en streepjescodes die herkomst kunnen verraden en bieden het roofgoed weer te koop aan.

Datzelfde gebeurt ook bij de Albert Cuyp en het Afrikaanderplein in Rotterdam. Onderzoekers spraken met marktkooplieden die de gang van zaken bevestigen.

De stad gaat gebukt onder een plaag van zakkenrollers die het vooral op smartphones gemunt hebben, zo zijn er dit jaar al ruim 4000 telefoontjes gejat. Ook cosmetica zijn populair, zo werd twee weken geleden nog de 'beruchte' L'Oreal-dief gepakt.