Start van hoofdcontent

Stad

nl

Twee OPA's voeren oorlog

20 september 2013, 16.53 uur · Aangepast 24 oktober 2013, 18.28 uur

Een woordvoerder van de Amsterdamse tak van de politieke partij Ouderen Politiek Actief (OPA) is woedend op de Onafhankelijke Partij Alkmaar (OPA). Die laatste OPA diende bezwaar in tegen Ouderen Politiek Actief, vanwege het gebruik van de naam OPA.

Begin augustus werd duidelijk dat de partij uit Alkmaar niet blij was met de komst van de nieuwe ouderenpartij. 'OPA is van Alkmaar,' liet fractievoorzitter Ben Bijl van de Alkmaarse partij toen al weten. Bijl wilde toen in gesprek gaan met OPA Amsterdam en desnoods naar de rechter stappen om de Amsterdamse OPA zijn naam te laten veranderen.

Van dat gesprek is het volgens een woordvoerder van OPA Amsterdam nog niet gekomen. Wel werd vandaag bekend dat de Onafhankelijke Partij Alkmaar bezwaar heeft gemaakt bij de kiesraad tegen het gebruik van de naam OPA door de Amsterdamse partij in oprichting. Deze week ontving OPA Amsterdam een brief van de Raad van State.

Daarin wordt het bezwaar kenbaar gemaakt. De Alkmaarse OPA heeft naar eigen zeggen sinds 2010 veel geld geïnvesteerd in de naam OPA. Volgens Dick Schouw van OPA Amsterdam is dat onzin. Volgens hem gebruikt de Onafhankelijke Partij Alkmaar de afkorting OPA pas kort. De partij zou op 27 augustus een aanvraag hebben ingediend om landelijk de term 'OPA-beweging´ te mogen gebruiken.

'Dat ze OPA al langer in het logo hadden staan, daar kan ik niet zoveel aan doen,' zegt Dick Schouw van OPA Amsterdam er vandaag over. Hij ziet een uitspraak van de Raad van State met vertrouwen tegemoet: 'Ik denk dat OPA Alkmaar aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 zal meedoen als Onafhankelijke Partij Alkmaar en wij als OPA.'