Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hof besluit over hoger beroep kroongetuige

27 september 2013, 09.49 uur · Aangepast 27 september 2013, 17.59 uur

Kroongetuige Peter la S. hoort vandaag of hij ook in hoger beroep zal moeten terechtstaan in het grote Amsterdamse liquidatieproces Passage.

La S. kreeg in januari bij de rechtbank 8 jaar cel in plaats van 16, in ruil voor een stapel belastende verklaringen tegen zijn medeverdachten. De strafzaak tegen La S. was daarmee verlopen zoals afgesproken met het Openbaar Ministerie (OM).

Toch tekende het OM hoger beroep aan tegen het vonnis in zijn zaak. Als stok achter de deur, zo redeneert justitie: La S. zal ook in het proces in hoger beroep zijn rol als kroongetuige moeten blijven vervullen. Doet hij dat niet, dan kan het OM alsnog 16 jaar tegen hem eisen. Bij de rechtbank dreigde La S. bij herhaling zijn verplichtingen niet na te komen, justitie ziet zichzelf als gewaarschuwd en wil zo min mogelijk risico lopen.

Advocaat Jan Peter van Schaik vindt dat een ongeoorloofde manier van werken. Hij heeft het hof gevraagd het OM terug te fluiten en de zaak tegen La S. in hoger beroep van tafel te vegen.

In januari veroordeelde de rechtbank drie van de elf verdachten tot levenslang. De overige straffen varieerden van enkele maanden tot 30 jaar.