Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nijpend tekort aan pleeggezinnen in Amsterdam

5 oktober 2013, 19.49 uur · Aangepast 7 oktober 2013, 20.00 uur

Er staan op dit moment ruim 100 kinderen op de wachtlijst voor een plek in een pleeggezin. En zorginstelling Spirit ziet die wachtlijst alleen maar groeien, de roep om nieuwe pleeggezinnen is dus groot.

Het is de bedoeling dat kinderen direct geholpen kunnen worden, door ze bijvoorbeeld meteen in een pleeggezin te plaatsen, dit worden ook wel crisispleeggezinnen genoemd. 

De familie Geerling is'zon crisisgezin, 'Je wordt op de dag zelf gebeld met de vraag, hebben jullie plek voor een kind?', zegt moeder Meie. Vader Frank vindt het een verrijking. 'Je hebt echt het gevoel dat je iets bijdraagt zonder dat je echt een inspanning hoeft te doen. Kinderen doen toch wel hun ding, of je er nou 2 of 3 hebt.'

In totaal zijn er bijna 1400 pleegkinderen in Amsterdam en omgeving. Vooral voor de wat oudere kinderen is het moeilijk om de juiste pleegzorg te vinden, weet Mariënne Verhoef van Spirit.

'Als er geen plek is in Amsterdam, moeten we een plek zoeken buiten de stad. Dan komen kinderen soms aan de andere kant van het land terecht, waardoor contact met eigen ouders heel moeilijk in stand te houden is.'