Start van hoofdcontent

Stad

nl

14 jaar en sigaretten kopen: geen probleem

7 oktober 2013, 00.28 uur · Aangepast 27 december 2013, 15.11 uur

Het is nog erg makkelijk om als minderjarige aan sigaretten te komen, ondanks strenge regelgeving. Twee meisjes van 14 gingen vanmiddag voor ons langs winkels en cafés in de pijp. Maar liefst in de helft van de gevallen kregen ze de sigaretten mee.

De leeftijdsgrens voor het kopen van tabak ligt nu al op 16 jaar en gaat per 1 januari 2014 omhoog naar 18 jaar. De Eerste Kamer stemde afgelopen dinsdag in met dat plan. Met de maatregel wil het kabinet jongeren van de sigaretten afhouden. Of dat gaat lukken is nog maar de vraag.

De twee 'undercover tieners' gingen in totaal bij acht verkooppunten langs. Bij twee van de drie supermarkten moesten ze een identiteitsbewijs laten zien en kregen ze de sigaretten niet mee. Datzelfde gold voor een sigarenhandel, ook daar kregen de dames geen sigaretten mee.

Bij een avondwinkel lukte dat wel. Bij cafés bleek het het gemakkelijkst om sigaretten mee te krijgen. In twee gevallen werd wel naar de leeftijd gevraagd, maar niet naar een ID-bewijs en dus lukte het om sigaretten te kopen. Ook bij een derde café werd niet om legitimatie gevraagd, maar daar bleken de agecoins, munten die nodig zijn om sigaretten uit een automaat te halen, op te zijn.

Kijk morgen naar het AT5 nieuws voor de beelden opgenomen met een verborgen camera.