Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hari betaalde portier 5.000 euro 'om er vanaf te zijn'

10 oktober 2013, 12.02 uur · Aangepast 23 december 2013, 00.51 uur

Donderdag is de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Badr Hari. Hier de belangrijkste updates van de zitting op een rij.

14.30 uur: 

Ondertussen worden straks om 15.00 uur vanmiddag drie van de zes getuigen in de Sensation-zaak nader gehoord, de andere drie moeten nog even snel opgetrommeld worden.

Dag 1 van het proces is voorbij, morgenochtend worden eerst twee mishandelingen in Club Air behandeld. Daarna komt de mishandeling van Everink verder aan bod. 

14.20 uur:

Laatste feit is een aanrijding op de Albert Cuypstraat, waar Hari over het been van een vrouw reed. Daarbij liep zij meervoudige breuken aan haar onderbeen op, ze zal nooit meer de oude zijn. Zij snapt dat hij het niet express deed maar is vooral boos dat Hari niks van zich liet horen

14.15 uur: 

Dick Vrij en Danny Kuiters hoorden van gevecht, zij belden met elkaar en zeiden dat ze er achteraan zouden gaan', zo is op taps van de politie te horen. Hari betaalde de portier uiteindelijk 5.000 euro 'om er vanaf te zijn'.

Dick Vrij zou later hebben gebeld met Badr over mishandeling portier: 'Je hoeft je geen zorgen te maken' #blinq #badrhari

— Mark Schrader (@markschrader) October 10, 2013 14.00 uur:

Nu wordt de mishandeling van een portier van club Blinq besproken, hij zou Badr Hari en zijn vrienden hebben geweigerd. Vervolgens zou hij door Hari en vrienden met een boksbeugel zijn geslagen. HIj hield er een gebroken oogkas en een gebroken neus aan over. Ook zou een stukje oogkas los in zijn hoofd zijn terechtgekomen. 

13.45 uur: 

Gaan nu verder met behandeling stiefbroer van Rosa, Hari zou hem in het Cooldown Café een kopstoot hebben gegeven. In het damestoilet zou Hari hem naderhand gevraagd hebben geen aangifte te doen. Een meisje dat nodig moest plassen werd uit het toilet uitgestuurd: 'Dan pis je maar in je broek.'

Er zijn duidelijke beelden van deze mishandeling, Hari heeft na het zien van de beelden de kopstoot toegegeven. Hij zei dat de man het wel verdiend had.

13.35 uur:

Nu wordt de mishandeling van een ex-vriendin behandeld. Ex Rosa heeft in een ping-gesprek gezegd dat ze bont en blauw is en dat Badr dat gedaan heeft. 'Hij vernielde kleding, schoenen en ging compleet door het lint.' Deze Rosa wilde geen aangifte doen, maar door met haar leven. Volgens Rosa was haar nieuwe relatie met kickbokser Hesdy Gerges de reden dat hij zo door het lint ging. 

Hari zou later wel zijn excuses hebben aangeboden. Zowel de moeder als de oma van zijn ex-vriendin willen niet met de politie praten. 

Degene met wie ze ping-gesprek had, verklaart dat hij haar daags na het gesprek had gezien. 'Ze had geen verwondingen in gezicht' #badrhari

— Mark Schrader (@markschrader) October 10, 2013

13.25 uur: 

Nu wordt de mishandeling in de Jimmy Woo behandeld, hierin is overigens geen aangifte gedaan. Het slachtoffer kreeg een glas in zijn gezicht geduwd, hij weet alleen niet wie het gedaan heeft. Een beveiliger heeft verklaard dat het Hari was.

Er zijn alleen beelden van vlak voor het incident. Van het moment dat Hari zou hebben geslagen, is niet te zien. Wel heeft Hari gebeld met het slachtoffer toen deze onderweg was naar de eerste hulp.

13.15 uur: 

Badr Hari krijgt nu zelf het woord, hij leest een verklaring voor waarin hij uitlegt waarom hij zijn mond houdt. 'Elk woord dat ik zeg, wordt breed uitgemeten. Ik kan het niet meer opbrengen.' De rechter zegt het jammer te vinden en antwoordt: 'Maar u bent een bekende Nederlander geworden en hoge bomen vangen veel wind.'

Badr Hari zegt best met de rechters te willen praten, maar dan wel achter gesloten deuren. Rechter: 'Gaat niet gebeuren.'

13.10 uur:  

We gaan verder met de andere 8 feiten waar Badr Hari van wordt verdacht. #badrhari

— Mark Schrader (@markschrader) October 10, 2013

De acht andere feiten zijn zes mishandelingen, een opzettelijke aanrijding op de Albert Cuypstraat in 2010 en het vernielen van de huisraad van een ex-vriendin. 

12.10 uur:

De rechtbank was overigens verrast door foto's van de wc-pot in de skybox, Brandpunt had namelijk andere foto's dan die de advocaten hadden. De zitting is tot 13.00 uur geschorst, dan gaat de rechtbank verder met de zeven andere aanklachten tegen Hari. 

11.50 uur:

Zaak-Sensation wordt aangehouden, de rechtbank heeft besloten om zoveel mogelijk agenten die de bewuste avond in de skybox waren, vandaag nog te verhoren. De verdediging zal bij deze verhoren aanwezig zijn.

De rechtbank kan Everink niet dwingen op te komen dagen als zijn gezondheid dat niet toe laat, hij hoeft dus niet te komen. De zitting is weer geschorst.

Rechtbank wil overigens dat herkomst van gelekte foto vieze wc-pot uit skybox wordt onderzocht. Da's een andere foto dan origineel.

— Mark Schrader (@markschrader) October 10, 2013

11.23 uur:

De advocaat van Hari, Benedicte Ficq, wil aantal nieuwe getuigen horen in de zaak-Sensation. Ook stelt ze voor om Koen Everink desnoods achter gesloten deuren in de rechtszaal te verhoren. Hari wil dan ook wel de zaal verlaten, mocht dat Everink helpen. De advocaat van Everink blijft erbij dat zijn cliënt niet fysiek op de zitting wil verschijnen.

De zitting is nu weer geschorst, rechtbank beraadt zich over wel of niet aanhouden Sensation-zaak.  

Grote kans dat zaak-Sensation wordt aangehouden. Andere mishandelingen zouden dan wel vandaag kunnen worden behandeld. #badrhari

— Mark Schrader (@markschrader) October 10, 2013

11.15 uur: 

Het Openbaar Ministerie stelt voor om nu niet verder te gaan met de zaak rond de vechtpartij tijdens Sensation, maar wel met andere geweldsincidenten waar Badr Hari van verdacht wordt. 

11.10 uur:

Volgens de psychiater van slachtoffer Everink zou zijn gezondheid in gevaar komen als hij zou verschijnen op de zitting vandaag, dat zegt het OM. 

11.00 uur: 

'De enorme aandacht van de media voor de strafzaak van Badr Hari zou een rol kunnen spelen in de bepaling van de straf, mocht het zover komen', zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman.

10.25 uur: 

De advocaat van Hari vertelt aan AT5 dat het onderzoek van de Rijksrecherche naar het lekken van het strafdossier naar De Telegraaf niets heeft opgeleverd. In augustus 2012 schreef de krant al dat Badr Hari in een verhoor zou hebben toegegeven betrokken te zijn geweest bij de mishandeling van Koen Everink.

9.50 uur:

Binnen een uur is de zaak al geschorst. De advocaten van de verdediging hebben de nodige punten voorgedragen. Zo wil Ficq tóch Koen Everink nog een paar vragen stellen en ook de twee agenten die de ochtend na de mishandeling naar de Arena gingen.

9.28 uur:

De strafzaak tegen Badr Hari loopt mogelijk vertraging op. Oorzaak hiervan is een onderzoek van de rijksrecherche naar het lekken van het stafdossier. Het tv-programma Brandpunt Reporter bleek onlangs in het bezit van een kopie van het dossier. Hari's advocaat Bénédicte Ficq heeft aangifte gedaan wegens dit lekken. Als het dossier is gelekt door iemand van politie of justitie, komt dit neer op schending van het ambtsgeheim.

8.55 uur:

Badr Hari arriveert - strak in pak - bij de rechtbank.