Start van hoofdcontent

Stad

nl

Everink: 'Daders liegen en draaien, schaam jullie'

11 oktober 2013, 11.24 uur · Aangepast 16 oktober 2013, 13.27 uur

Vandaag is de tweede dag van het proces tegen Badr Hari. De belangrijkste updates lees je gedurende de dag hier.

Kijk op Twitter voor nog meer updates.

17.00 uur:

Badr Hari mag tussen 22.00 uur en 08.00 uur niet in restaurants e.d. komen. De zitting is klaar voor vandaag, de zaak is voor onbepaalde tijd geschorst. Dat betekent dat er maandag geen zitting meer is. De eis zal pas komen als de Rijksrecherche klaar is met het onderzoek naar het lek.  

16.50 uur:

Badr Hari: 'Ik leef voor mijn sport, train 40 weken per jaar en de gezondheidsreisico's zijn 100 procent.' Ook zegt hij zich bewust te zijn van zijn voorbeeldfunctie. Waarop de rechter hem toespreekt: Het zou wel verstandig zijn om dat te doen. U bent een voorbeeld voor jonge Marokkaanse jongens.'

Er komt ook nog een psycholoog aan het woord over de persoonlijkheid van Hari. 'Hij is gevoelig voor krenking, dat tast zijn zelfbeeld aan.Zijn persoonlijkheid heeft zich eenzijdig ontwikkeld, en dat had alles te maken met het vroege succes en gebrek aan verdediging.' 

Badr Hari hoort de psycholoog zwijgend aan, tot teleurstelling van de rechter. 'Ik had me eigenlijk wel verheugd op een goed gesprek.' De rechter goed er vervolgens nog een groep achteraan. 'U had mij al veel langer moeten kennen, dan was dit nooit gebeurd.' Zelfs Hari schiet nu in de lach. 

16.35 uur:

Er wordt nu geciteerd uit de slachtofferverklaring van Koen Everink. Hij schetst hoe hij doodsangsten uitstond tijdens de vechtpartij. 'Daders liegen en draaien in plaats van de waarheid te vertellen. Schaam jullie. Ik vraag me vanaf dag 1 al af, waarom? Het zuigt alle energie uit mijn lichaam en geest weg. Door de media-aandacht kan ik niet meer anoniem over straat. Ik wordt ook geprovoceerd.'

'Er wordt op mij gelet, heb 38 jaar onbevangen in het leven gestaan maar dat ben ik nu kwijt.' Ook roept hij Badr Hari op de waarheid te vertellen. 'Wees een kerel, sta voor je daden en neem je verantwoordelijkheid.'

15.20 uur: 

De rechter toont aan gevoel voor humor te hebben:

Rechter toont 2 foto's van Ferhat. Bij diner had hij ander wit shirt aan dan op Sensation. Rechter: 'was die eerste niet wit genoeg'?

— Mark Schrader (@markschrader) October 11, 2013

Ferhat antwoordt dat hij een extra shirt bij zich had voor het geval hij zou knoeien. 

15.00 uur:

Ferhat Y. wordt nu ondervraagd, hij vond het saai in de skybox. Meerdere getuigen zeggen dat hij Everink ook heeft geslagen, zelf ontkent hij. Eerder verklaarde Ferhat dat Badr hem klap op zijn neus gaf. Nu zegt hij tegen de rechter dat 'het best zou kunnen dat hij een klap kreeg'.Hij blijft er bij dat hij Koen Everink wilde helpen. 

Rechter vraagt: 'Waarom leende u telefoon uit aan Badr vlak nadat hij (volgens u) u een bloedneus sloeg?' #badrhari

— Mark Schrader (@markschrader) October 11, 2013

14.45 uur:

Rechter vraagt of het nog gaat. 'Nee, last van m'n rug', zegt Badr. Rechter: 'het is ook een gevaarlijke sport' #badrhari

— Mark Schrader (@markschrader) October 11, 2013

14.05 uur:

Opvallende passage uit de verklaring van Estelle. Zij heeft de beledigende opmerking van Koen Everink over Ruud Gullits geld nooit gehoord:

Estelle zegt verder dat er zo snel zo veel over de mishandeling werd bericht in de media, dat ze niet meer weet wat echt is en wat niet

— Mark Schrader (@markschrader) October 11, 2013

14.00 uur:

Na de eerste klap dacht Koen Everink: 'Ik weet nog dat ik dacht: zo voelt dus een klap van een profbokser.'

13.40 uur:

Telefoon van Badr Hari is afgetapt. Hij zei tegen de dochter van Estelle dat 'er iets was gebeurd op Sensation, maar mama legt het straks wel uit. Soms gebeuren er dingen, die je niet voorziet. Maar niemand komt aan mijn meisje.' Ook de telefoons van Estelle en Koen Everink zijn afgetapt, zo blijkt.

13.30 uur:

Toen Everink even daarna naar het toilet ging, vroeg Hari de barvrouw van de skybox of zij de box kon verlaten, dit zegt de barvrouw in haar verklaring. 'Wij kunnen het wel vijf minuten alleen.' Op het moment dat Everink terugkomt van het toilet, vallen de klappen.

13.20 uur:

Zitting is hervat, de rechtbank gaat nu verder met de inhoudelijke behandeling van poging tot doodslag op zakenman Koen Everink tijdens Sensation. De explosieve situatie ontstond toen Everink volgens Badr Hari vroeg: 'Was Ruud (Gullit red.) z'n geld op?'. Badr Hari heeft verklaard dat er iets bij hem knapte en hij Everink vervolgens een klap met de vlakke hand gaf. 

12.20 uur:

Rechtbank wil nu om 13.15 uur beginnen met de feitenbehandeling van de Sensation-zaak.'Maar zaak wordt niet afgerond voor dat het onderzoek van de Rijksrecherche helemaal klaar is.' Het proces loopt daarme dus weken vertraging op. 

12.10 uur:

Het OM wil de zaak toch inhoudelijk gaan behandelen, maar wil niet met de eis komen, zolang de uitkomst van het onderzoek er niet is. Ficq: 'Zou opzich kunnen, maar niet wenselijk om nu te beginnen.'

Zitting is nu geschorst, de rechtbank gaat zich buigen over het wel of niet doorgaan met de zaak vanmiddag. 

11:57 uur:

Het Rijksrecherche-onderzoek naar het uitlekken van het strafdossier naar KRO Brandpunt Reporter gaat nog enkele weken duren. Pas als dit onderzoek is afgerond, wil het Openbaar Ministerie met een eis komen.

Ficq sluit zich aan bij het OM: wil ook de Sensation-zaak niet verder inhoudelijk behandelen totdat uitkomst onderzoek er is #badhari

— Mark Schrader (@markschrader) October 11, 2013

 11:50 uur: 

Advocate Ficq beklaagt zich over het verloop van de verhoren van agenten gisteren, 'Officier van Justitie ontnam ons(advocaten) het woord'. Ficq krijgt hierin bijval van de advocaat van Ferhat Y. De agenten werden verhoord naar aanleiding van de foto's van de bebloede wc-pot met bloedspetters. KRO Reporter had de foto's maar de advocaten en het OM niet. 

Ze verzoekt de griffier de verhoren voor te lezen, ook wil ze dat drie andere agenten naar de rechtszaal komen om hier te getuigen.

Er zijn tot nu toe dus 3 van de 6 agenten die in de skybox waren, gehoord #badrhari

— Mark Schrader (@markschrader) October 11, 2013

11.15 uur:

Rechtspsycholoog Van Koppen werd gevraagd om te oordelen of het bekijken van foto's na mishandeling de slachtoffers hebben beïnvloed.  Jeroen van der Berg weet dus zeker dat het Badr Hari was, hij sprak hem nog buiten. Het Italiaanse slachtoffer zegt dat zijn belager op Badr Hari lijkt maar weet het dus niet zeker. 

De zitting is nu een kwartier geschorst, dan wordt de belangrijkste van alle feiten behandeld. De mishandeling van Koen Everink in de Arena tijdens Sensation.

10.45 uur:

Jeroen van der Berg zegt in zijn verklaring dat hij spijt heeft niet eerder aangifte te hebben gedaan tegen Hari. Van der Berg is namelijk bevriend met Everink. 'Dan was dit Koen niet overkomen', zegt hij. Van der Berg sloot daarna een deal met Badr Hari, hij zou niet meer in de Club Air komen.

Bij de vechtpartij in de club verloor Van der Berg een aantal tanden. Yassine Hari zegt dus dat hij het gedaan heeft, Van der Berg zegt zeker te zijn dat het Hari was die de klappen gaf.  Diezelfde avond is er ook nog een Italiaan in de club mishandeld, hij wist eerst niet dat het Hari was maar herkende hem later pas van foto's op internet. 

In hoeverre verwisselen de slachtoffers Yassine en Badr met elkaar; ze lijken zoveel op elkaar. #badrhari

— Abdelkader Benali (@abdelkabenali) October 11, 2013

10.37 uur:

Advocate Ficq reikt #BadrHari een snoepje aan. Hij wil niet. Oogt nu wel zeer gespannen, hij bijt op zijn onderlip.

— Saskia Belleman (@SaskiaBelleman) October 11, 2013

10.30 uur:

Badr neemt woord: 'Mijn broertje liegt niet. Officier lijdt aan tunnelvisie.' Het broertje wordt op verzoek van het OM aangehouden, Ficq: 'Dit is tekenend voor de zaak.' Bij het verlaten van de zaal zwaait Yassine Hari nog even naar de rechter. 

Hij is aangehouden op verzoek van Openbaar Ministerie. Omhelst nog wel even zijn broer en zwaait naar rechter #badrhari

— Mark Schrader (@markschrader) October 11, 2013

10.20 uur:

Rechtbank ziet er vanaf om nu akte van meineed op te maken. OM heeft zelfstandige bevoegdheid om onderzoek te doen naar meineed. #badrhari

— Mark Schrader (@markschrader) October 11, 2013

10.10 uur:

Na een korte schorsing neemt de advocaat van Hari, Bénédicte Ficq, neemt nu het woord: 'Het is niet raar dat diverse getuigenverklaringen niet met elkaar overeenkomen. Dit komt in elke zaak voor. Het is aan de rechtbank om te onderzoeken wat wel of niet klopt.' 

De rechtbankt trekt zich nu even terug voor beraad. 

9.37 uur:

Momenteel wordt het broertje van Badr gehoord. Hij heet Yassine en was aanwezig tijdens de mishandeling in Club Air. Het broertje geeft toe te hebben geslagen in Club Air, nadat iemand agressief tegen hem aan zou zijn gelopen. Dat deed hij naar eigen zeggen uit een 'gevoel van liefde' om zijn broer te beschermen. Zijn doelwit zou de eigenaar van de club zijn geweest. Het Openbaar Ministerie beschuldigt Yassine van meineed vanwege een verklaring die niet zou kloppen. Op meineed staat maximaal zes jaar cel.

Volgens OvJ klopt het niet dat broertje eerst twee keer de eigenaar van Club Air zou hebben geslagen. OM beschuldigt hem nu van meineed

— Mark Schrader (@markschrader) October 11, 2013

9.18 uur:

Badr Hari heeft vrijdag, aan het begin van de tweede dag van zijn proces, gezegd dat hij verantwoordelijkheid neemt voor wat hij heeft gedaan. 'Ik heb enorm spijt en bied nogmaals mijn excuses aan voor wat ik heb gedaan.'Hari reageerde daarmee op wat er sinds donderdag is gezegd en geschreven in de media over het feit dat hij zich tijdens het proces op zijn zwijgrecht beroept, zei hij. Hari wil degenen die hem van zijn voetstuk willen zien vallen 'niet voeden', herhaalde hij vrijdag. 'Maar dat betekent niet dat ik mijn verantwoordelijkheid niet neem.'

8.20 uur:

Er is een stuk minder media dan gisteren.

Weet u nog de drukte gisterochtend? Nu ziet er zo uit op de Parnassusweg #badrhari pic.twitter.com/GVtUAhoZCo

— Mark Schrader (@markschrader) October 11, 2013

8.00 uur:

Lees hier het liveblog van de eerste dag terug.