Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ficq 'gechoqueerd' door nieuw 'Badr-lek'

16 oktober 2013, 12.37 uur · Aangepast 13 januari 2014, 18.32 uur

Bénédicte Ficq, de advocaat van Badr Hari, is 'gechoqueerd' over het feit dat er weer delen van het strafdossier van haar cliënt op straat liggen.

Dit laat Ficq weten in een reactie aan AT5. Woensdag publiceerde weekblad Panorama delen uit het strafdossier. Het blad citeert onder meer uit gesprekken die Hari zou hebben gehad met rechercheurs.

'Ik ben gechoqueerd dat er weer delen van het dossier op straat liggen', stelt Ficq. 'Hij (Badr Hari red.) ook. Je zou kunnen denken dat dit allemaal in het voordeel is van mijn cliënt, maar dit is dus niet zo', stelt de raadsvrouw.

Volgens Ficq gebruikt Panorama nieuwe informatie die ook nog niet bij een zitting is gebruikt. 'Ik weet niet waar dit nu weer vandaan komt, maar het is een kwalijke ontwikkeling. Je kan hier alleen weinig tegen doen, omdat journalisten verschoningsrecht hebben'.

Lek
Eerder al maakte KRO-programma Brandpunt gebruik van het recherche-dossier. Het Openbaar Ministerie liet vorige week weten voorlopig nog niet met een strafeis tegen Hari te komen omdat het OM eerst het onderzoek van de Rijksrecherche naar dit lek af wil wachten.

UPDATE 13:20 uur
Ficq, heeft woensdag een oproep gedaan aan de media om niet (meer) uit het strafdossier te publiceren. Steeds meer media blijken over de stukken te beschikken.

Enkele weken geleden wijdde tv-programma Brandpunt Reporter een uitzending aan de strafzaak rond Hari, waarbij bleek dat de tv-makers het complete dossier in hun bezit hadden. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft na die uitzending de rijksrecherche opdracht gegeven te onderzoeken of de stukken zijn gelekt door politie of OM.

Ficq vraagt journalisten niet meer te publiceren op basis van het dossier zolang de zaak onder de rechter is.