Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Uiterlijk Zwarte Piet vooral in Amsterdam een issue

25 oktober 2013, 12.06 uur · Aangepast 2 november 2013, 13.58 uur

Vooral in Amsterdam leeft de wens om het uiterlijk van Zwarte Piet aan te passen. Ook de link met slavernij wordt in Amsterdam veel meer gelegd dan in de rest van Nederland.

Dat blijkt uit een onderzoek dat onderzoeksbureau No Ties uitvoerde naar aanleiding van de discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet. Meer dan 91 procent van de Nederlanders is tegen de aanpassing van dat uiterlijk, terwijl slechts 65 procent van de Amsterdammers vast wil houden aan het uiterlijk van de knecht van Sinterklaas.

Ook zijn er in Amsterdam veel meer mensen die Zwarte Piet met slavernij associëren: 19 procent tegenover een landelijk percentage van 4.

In Amsterdam is de discussie over het uiterlijk van Piet ook dit jaar weer in alle hevigheid losgebarsten. Donderdag 17 oktober kwamen er tientallen tegenstanders naar de Stopera om tijdens een hoorzitting duidelijk te maken dat zij bezwaar hebben tegen de jaarlijkse sinterklaasintocht. Begin november adviseert een commissie de burgemeester over die intocht.