Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Agenten discrimineren bij controles'

28 oktober 2013, 21.27 uur · Aangepast 31 oktober 2013, 06.14 uur · Foto: ©Damian Monsma

Etnische minderheden in Nederland worden vaker staande gehouden voor politiecontroles dan autochtone Nederlanders.

Dat is discriminerend en in strijd met de mensenrechten, schrijft Amnesty International in een rapport over de Nederlandse politie.

De Nederlandse afdeling van Amnesty International analyseerde eerdere onderzoeken naar 'etnisch profileren' in Nederland. Daaruit blijkt dat de politieagenten zich bij zogenoemde 'proactieve controles' laten leiden door vooroordelen over het uiterlijk van criminelen.

Bij dit soort controles worden burgers preventief gecontroleerd zonder dat ze ergens van worden verdacht. Vooral bij identiteitscontroles, preventief fouilleren en verkeerscontroles pikt de politie etnische minderheden er vaker uit.

Het vertrouwen in de politie wordt hierdoor geschaad en maakt de bestrijding van criminaliteit moeilijker, stelt Amnesty. Vooroordelen over het uiterlijk van criminelen worden bovendien versterkt.

'Als mensen ervaren dat de politie ze alleen controleert vanwege hun huidskleur of etnische afkomst, beschadigt dit de verstandhouding tussen de politie en etnische minderheden', zegt directeur Eduard Nazarski van Amnesty Nederland. Dat draagt bij aan de negatieve beeldvorming over etnische minderheden in Nederland.

Amnesty roept de Nederlandse overheid op om zich uit te spreken tegen etnisch profileren. Er moet nagedacht worden over wetten en richtlijnen waarmee discriminatie door agenten kan worden voorkomen, stelt de organisatie.