Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ficq: 'Met 70 euro per uur kom ik niet uit de kosten'

8 november 2013, 22.22 uur · Aangepast 10 november 2013, 22.30 uur

Strafrechtadvocaten leggen maandag het werk neer uit protest tegen voorgenomen bezuinigingen op de gesubsidieerde rechtsbijstand. Bénédicte Ficq vertelt waarom.

Als een verdachte in een strafzaak niet veel verdient, dan bestaat er subsidie om zo'n verdachte toch te kunnen voorzien van een advocaat. Maar staatssecretaris Fred Teeven wil hier flink op bezuinigen. Zo gaat de vergoeding van 100 euro per uur met 30 procent omlaag naar 70 euro.

'Wij zijn echt heel bezorgd en enorm verontwaardigd over de onnadenkendheid van de bezuinigingsplannen van justitie,' zegt advocaat Bénédicte Ficq in het programma Dit Wordt Het Nieuws, 'want die zijn zodanig draconisch dat de gespecialiseerde strafrechtadvocaten wegbezuinigd worden.'

Ook Ficq staakt maandag. Zij stelt dat de vergoeding van 100 euro bruto per uur al laag was vanwege de kantoorkosten die bij een zaak komen kijken. Ook worden allerlei activiteiten zoals wachttijden en gesprekken met families van verdachten niet vergoed.

Glamour
De berekening dat 70 euro per uur nog altijd een jaarloon van 190.000 euro oplevert, verwerpt Ficq. 'Volstrekt verkeerd gerekend', zegt zij. De advocaat zegt zelf nog niet eens 100.000 euro omzet te draaien per jaar. En met 70 euro per uur denk Ficq in de toekomst niet eens uit de kosten te kunnen komen.

'Hoe moeten wij een kantoor draaiend houden van de lucht of zoiets?', vraagt Ficq zich af. Zij vreest dat verdachten in de toekomst niet meer goed vertegenwoordigd zullen kunnen worden. Dat andere strafrechtadvocaten zich maar wat graag van hun meest glamoureuze kant laten zien, helpt niet mee om dat aan te tonen. 'Dat irriteert mij ook mateloos', aldus Ficq.