Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vijf Celtic-supporters veroordeeld tot celstraf

21 november 2013, 23.56 uur · Aangepast 25 november 2013, 13.34 uur

Vijf Celtic-supporters zijn veroordeeld tot celstraffen tot 2 maanden voor openlijke geweldpleging tegen de politie voorafgaande aan de Champions League-wedstrijd Ajax-Celtic.

De politierechter van de rechtbank deed vanavond uitspraak aan het slot van een ruim 8,5 uur durende snelrechtzitting.

Twee Celtic-fans moeten 2 maanden de cel in voor het uitdelen van klappen, de derde krijgt een maand cel. De overige twee die met bierblikjes naar de politie hadden gegooid kregen celstraffen van 6 weken opgelegd. Een zesde verdachte werd vrijgesproken.

Het Openbaar Ministerie had eerder op de avond 2 maanden celstraf geëist tegen alle zes Celtic-fans voor hun aandeel in het geweld op de Dam op woensdag 6 november. De officier van justitie vond dat ze allemaal een gelijke en hoge straf verdienden voor het slaan van politiemensen en het gooien met blikjes bier.

De aanklager concludeerde dat het overmatige gebruik van alcohol debet was geweest aan het geweld van de Schotten. Zes leden van het arrestatieteam in burger raakten gewond door rondvliegende bierblikjes en klappen van de Celtic-supporters.

Vier van de zes waren sinds vrijdag 8 november al op vrije voeten gesteld, maar het OM had beroep aangetekend tegen deze beslissing van de rechter-commissaris. De twee mannen die nog vastzaten, komen vrijdag voorlopig op vrije voeten, in afwachting van een eventueel hoger beroep.

De aanklager nam het de zes verdachten, tussen de 20 en 49 jaar oud, kwalijk dat ze de aanhoudingseenheid hebben gehinderd in hun werk door zich langdurig te verzetten bij hun arrestatie. ''Daarmee bemoeilijkten ze het ordeherstel'', zei de officier van justitie.

De Schotten in het beklaagdenbankje weerspraken een groot deel van de aanklachten. Zij waren in de veronderstelling dat ze tegen Ajax-hooligans vochten totdat ze in een politiebusje werden geduwd. Ze ontkenden dat de mannen in burgerkleding zich kenbaar hadden gemaakt als politie. Hun advocaat Christian Visser pleitte voor vrijspraak. Hij vindt dat de politie buitensporig veel geweld heeft gebruikt tijdens de arrestaties en dat de zaak meer onderzoek vergt.