Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rechter: 'Bewoners Parooldriehoek onterecht ontruimd'

23 november 2013, 13.33 uur · Aangepast 25 november 2013, 19.44 uur · Foto: Jos van Zetten

De voormalige bewoners van tijdelijke woningen aan de Platanenweg en Olmenweg in de Parooldriehoek in Oost, zijn vorig jaar ten onrechte ontruimd door Stadgenoot en Anti-Kraak. Het gerechtshof acht de ontruiming in strijd met het huurrecht.

In 2002 werd door woningbouwvereniging Stadgenoot besloten dat de panden in de Parooldriehoek gesloopt moesten worden, in het kader van de nieuwbouwplannen voor de buurt. Vanaf 2004 werden de bewoners uitgeplaatst en werden de woningen tijdelijk verhuurd door Stadgenoot.

In 2009 werden deze tijdelijke contracten overgenomen door Anti-Kraak. De bewoners betaalden vanaf dat moment 'als gebruiker' 150 tot 160 euro per maand en konden tot de sloop blijven wonen in de panden. Twee jaar later werd de sloop uitgesteld tot 2015. Stadgenoot wilde de woningen tot de sloop als studentenwoningen bestemmen.

Na veel protest werden de panden vorig jaar ontruimd. Volgens het gerechtshof is die ontruiming dus onrechtmatig. De gebruikersovereenkomst die de bewoners met Anti-Kraak hadden, moet volgens het hof gezien worden als een huurdersovereenkomst, waar het reguliere huurrecht op van toepassing is. Dit, omdat de periode voor verhuur op grond van de Leegstandwet ruim overschreden is.

De voormalige bewoners van de panden kunnen een schadeclaim indienen bij de verhuurders en mogelijk andere woonruimte claimen.