Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Had echt gehoopt dat school steun zou geven'

4 december 2013, 19.03 uur · Aangepast 6 december 2013, 19.15 uur

Kitty heeft de school van haar dochter speciaal om verlof gevraagd voor morgen, dan komt Sinterklaas met Zwarte Pieten langs. Kitty wil dat haar dochter er niet aan meedoet, zij is het niet eens is met de in haar ogen racistische karikatuur.

'Ik heb verlof gevraagd aan de directeur. Maar ik heb te horen gekregen dat dit is afgewezen. De school zegt dat op wettelijk gronden niet wordt bewezen dat het schadelijk is voor mn kind', zegt Kitty. 'Een keiharde nee, dus.'

Desondanks houdt ze haar dochter toch thuis en dus kan bureau Leerplicht een boete van 75 euro opleggen. 'En die boete betaal ik gewoon, als die komt', zegt Kitty. Jurist Don Ceder kondigt al aan daar bezwaar tegen in te dienen, mocht het zover komen.

'In artikel 8 lid 2 Wet op primair onderwijs staat onder andere dat een schoolcurriculum zich richt op de (emotionele) ontwikkeling van een kind. Heel veel kinderen hebben echter niet zo'n fijne ervaring met dit feest vanwege onderling racisme dat het figuur Zwarte Piet voortbrengt. Daarnaast heeft het figuur zwarte piet racistische attributen waarbij verplichte blootstelling daaraan de emotionele en sociale ontwikkeling van het kind juist afremt', aldus Ceder', aldus Ceder.