Start van hoofdcontent

Stad

nl

Homostellen kunnen kind niet erkennen

8 december 2013, 18.19 uur · Aangepast 12 december 2013, 12.29 uur

Je bent in blijde afwachting van je kind, maar omdat je als vader getrouwd bent met een man - en dus niet met de moeder - kun je je eigen kind niet erkennen. Het is een groot probleem voor veel homostellen in de stad.

Zo ook voor Erik van Straalen en Mark Kraijo, die met hun 2-jarige dochtertje in Noord wonen. Gezinsuitbreiding is op komst, want co-moeder Bernardine is in verwachting van een zoon. Erik is de vader van de dochter, Mark de vader van de zoon die opkomst is.

Toen Mark naar het stadsdeel ging om zijn zoon te erkennen, werd dat echter geweigerd door een ambtenaar, omdat de centrale stad dat onmogelijk maakt. Dat heeft te maken met de interpretatie van een wet die vrouwen moet beschermen tegen een overspelige echtgenoot. In die wet is opgenomen dat getrouwde mannen, die een buitenechtelijk kind verwekt hebben, dat kind slechts kunnen erkennen door naar de rechter te stappen. 

In veel steden is het wel mogelijk om als getrouwd homostel een kind te erkennen, in de stad niet, omdat de regel voor alle getrouwde stellen (en dus ook homostellen) geldt. De PvdA heeft aan burgemeester Eberhard van der Laan gevraagd ervoor te zorgen dat kinderen toch erkend kunnen worden door homostellen. Van der Laan gaat dat nu uitzoeken.

De erkenning van een kind is van belang, omdat op basis van die erkenning het ouderlijk gezag over het kind wordt toegezegd.