Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Anne Frankboom Frankfurt omgezaagd

10 december 2013, 15.56 uur · Aangepast 11 december 2013, 00.11 uur

Onbekenden hebben de Anne Frankboom die voor de naar haar genoemde school in haar geboortestad Frankfurt stond, omgezaagd en de stukken meegenomen.

Dat heeft de politie van de Duitse stad dinsdag meegedeeld. De boom was gekweekt uit een stek van de witte paardenkastanje uit de tuin achter Het Achterhuis aan de Prinsengracht, waarin de familie Frank in de Tweede Wereldoorlog zat ondergedoken.

Volgens de piolitie is de boom ergens tussen donderdag en maandag omgezaagd. Hij was in 2008 aan de stad geschonken. Anne Frank was in 1929 in Frankfurt geboren en stierf in maart 1945 in het concentratiekamp Bergen-Belsen.

Volgens het hoofd van de Anne-Frankschool reageert iedereen geschokt. 'Dit was natuurlijk niet alleen een boom voor ons', zegt Till Lieberz-Gross. Jarenlang hebben scholieren en een tuinman de stek 'grootgebracht', zodat er een boom van 2,5 meter ontstond.

Hij kan niet door een andere stek van de boom in Amsterdam worden vervangen, omdat die op 23 augustus 2010 is omgewaaid. De school hoopt dat de stronk die nog voor de school staat, weer uitloopt.