Start van hoofdcontent

Stad

nl

Centrum verbiedt verkoop triptruffels toeristenshops

12 december 2013, 18.14 uur · Aangepast 25 december 2013, 14.35 uur

Stadsdeel Centrum gaat de verkoop van triptruffels in toeristenshops en andere winkels aanpakken. De truffels mogen alleen nog verkocht worden in gespecialiseerde smartshops.

Een toerist overleed afgelopen zomer toen hij onder invloed van de triptruffels uit een raam was gesprongen. Wat het extra pijnlijk maakt is dat de truffels gewoon in souvenirswinkels verkrijgbaar zijn.

AT5 toonde in juli al aan dat bij de verkoop van de truffels in toeristenwinkels slechte of geen voorlichting wordt gegeven. De shophouder adviseerde toen de truffel gewoon met bijvoorbeeld XTC in te nemen. Verslavingsinstelling Jellinek pleitte toen voor een verkoopverbod van triptruffels in toeristenwinkels.

Stadsdeel Centrum heeft de souvenirsshops met een brief gewaarschuwd. 'We gaan hier controles op uitvoeren. Mochten we constateren dat ze het wel verkopen, dan krijgen ze een forse boete', aldus stadsdeelvoorzitter Jeanine van Pinxteren. Die boete begint bij 10.000 euro, maar kan oplopen tot 40.000 euro.

Uit onderzoek van het stadsdeel werd duidelijk dat er bij een kwart van de gecontroleerde souvenirwinkels, triptruffels werden verkocht