Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vakbond vreest meer geweld door alcoholwet

2 januari 2014, 15.18 uur · Aangepast 3 januari 2014, 16.43 uur

Vakbond CNV Dienstenbond vreest meer geweld in de supermarkt, nu er sinds begin dit jaar geen alcohol meer mag worden verkocht aan jongeren onder de 18 jaar.

Ruim de helft (55 procent) van het supermarktpersoneel verwacht meer agressie door de nieuwe wet- en regelgeving, schrijft de bond donderdag op basis van onderzoek.

'Verbaal en soms zelfs fysiek geweld zijn het gevolg van de vraag naar legitimatie. Klanten begrijpen de reden niet, willen niet meewerken en het leidt regelmatig tot discussie', zegt CNV-onderhandelaar Fedde Monsma. 'Voor kassamedewerkers is het moeilijk te zien of een klant net wel of niet meer onder de legitimatieplicht valt. Daardoor vragen ze bijvoorbeeld 20-jarigen om een legitimatie, wat onbegrip oproept.'

Algehele legitimatieplicht
Monsma pleit daarom voor een algehele legitimatieplicht bij de verkoop van alcohol, om problemen te voorkomen. Ook wil hij dat supermarkten alle kassamedewerkers een speciale veiligheidstraining geven en dat de kassières die de alcohol afrekenen zelf ook minstens 18 jaar zijn.

Volgens het onderzoek van CNV heeft 16 procent van het supermarktpersoneel nu al wekelijks te maken met incidenten met betrekking tot de verkoop van alcohol. De bond heeft een meldpunt geopend om de situatie beter in kaart te kunnen brengen.

Steekproef
In de zomer van 2012 hield AT5 nog een steekproef in de stad met twee 14-jarige dames. Toen bleek dat een biertje bestellen ook voor te jonge drinkers vaak een eitje is.