Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verdachte weer vrij na enige supersnelrechtzaak, 'OM te gehaast'

3 januari 2014, 16.27 uur · Aangepast 5 januari 2014, 23.31 uur

De enige verdachte die in Amsterdam na oud en nieuw in een supersnelrechtzaak zijn vonnis te horen kreeg is vrijdag vrijgelaten.

Een 27-jarige Portugese verdachte stond vandaag voor de rechter omdat hij tijdens oud en nieuw naar twee spoorwegagenten zou hebben gespuugd, hen zou hebben beledigd en geslagen. 

Maar het supersnelrecht, waarbij de verdachte binnen drie dagen na zijn arrestatie voor de rechter verschijnt, leek vandaag juist in het voordeel van de verdachte uit te pakken. De rechter wees het Openbaar Ministerie er vrijdag tijdens de zitting namelijk op dat ze 'te gehaast' te werk waren gegaan.

De rechter oordeelde vervolgens dat de verdachte de spoorwegagent een schadevergoeding van 150 euro moet betalen. Omdat de man al drie dagen heeft vastgezeten bleef het hierbij. De Portugees is nu weer op vrije voeten, terwijl de officier van justitie twee weken cel, waarvan tien dagen voorwaardelijk, had geëist.  

Het OM beraadt zich nog op hoger beroep.

Maar één zaak
Het supersnelrecht na oud en nieuw kwam in Amsterdam sowieso al niet écht lekker van de grond.  Aanvankelijk wilde het OM drie verdachten voor het supersnelrecht bregen, dat werd er uiteindelijk één.  

Mishandeling wel bewezen. Geen boete, omdat hij al 3 dagen heeft gezeten. Daarmee is de kous af. Verder ook geen voorwaardelijke straf.

— Ronald Olsthoorn (@RonaldOlsthoorn) 3 januari 2014