Start van hoofdcontent

Stad

nl

Leden Pussy Riot komen naar Amsterdam

21 januari 2014, 19.56 uur · Aangepast 23 januari 2014, 09.08 uur · Foto: Dickys.nl

Nadezjda Tolokonnikova en Maria Aljochina van de Russische vrouwenpunkband Pussy Riot komen eind deze maand naar Amsterdam. Zij willen gevangenissen bezoeken en praten met vertegenwoordigers van particuliere organisaties.

Dat heeft Tolokonnikova gezegd in Singapore, waar zij voor een onderscheiding waren genomineerd voor hun 'punkgebed' tegen de Russische president Vladimir Poetin.

Tolokonnikova en Aljochina werden vorige maand vervroegd vrijgelaten. Ze zaten een gevangenisstraf van 2 jaar uit wegens 'hooliganisme'. Zij hadden in februari 2012 met maskers op met hun 'punkgebed' tegen Poetin een dienst in de Christus de Verlosserkathedraal verstoord.

Debatcentrum De Balie in Amsterdam laat weten dat de twee leden van Pussy Riot op 31 januari daar zullen zijn. Tolokonnikova en Aljochina zullen er onder andere praten over hun tijd in de gevangenis. Dat weekeinde houdt Human Rights Watch het Human Rights Weekend. Er wordt ook een film over de protestactie van de band vertoond.

De twee leden van Pussy Riot doen later deze maand ook nog Parijs aan. Ook staat er volgende maand nog een reis naar de Verenigde Staten op het programma.