Start van hoofdcontent

Stad

nl

'SP is de beste lokale partij'

16 februari 2014, 11.44 uur · Aangepast 17 februari 2014, 12.51 uur

De SP is veruit de beste partij om lokale belangen te dienen.

31 procent van de Nederlanders vindt de SP de partij die lokaal het beste de kiezer vertegenwoordigt, blijkt uit landelijk onderzoek van researchbureau MWM2 onder ruim duizend deelnemers. De PVV eindigt op twee met 20 procent, hoewel die partij maar in twee gemeentes deelneemt. Het PvdA is derde met 19 procent.

Ook door aanhangers van andere partijen, zoals de PvdA en 50Plus, wordt de SP genoemd als de beste op dit gebied. De SP is ook veel buiten de gemeenteraad te vinden. In Amsterdam is de SP de laatste tijd bijvoorbeeld druk in de weer met het aankaarten van achterstallig onderhoud in woningen van woningbouwverenigingen.

D66'ers niet zo trouw
Omdat de PVV en 50Plus in veel gemeentes niet meedoen aan de verkiezingen van 19 maart, stemmen hun kiezers vaak op een lokale partij. Maar dat doen aanhangers van D66, GroenLinks en het CDA ook. Landelijk stemmen ze op één van die partijen, maar lokaal kiezen ze een lokale partij.

Maar 28 procent van de landelijke D66-kiezers stemt lokaal ook D66. Kiezers van GroenLinks zijn nog minder trouw, maar 19 procent stemt ook lokaal op de partij.

Het gaat om een landelijk onderzoek, een partij als Red Amsterdam kon dus niet genoemd worden. Wel zegt 47 procent dat lokale partijen beter luisteren naar inwoners dan lokale versies van landelijke partijen.