Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Stille armoede' in de cultuursector

22 februari 2014, 12.42 uur · Aangepast 23 februari 2014, 01.18 uur

Veel culturele instellingen in de stad hebben te maken met stille armoede. Een jaar nadat op 1 januari 2013 de forse bezuinigingen op de culturele sector ingingen, wordt het steeds lastiger om een sluitende begroting op te stellen.

Dat blijkt uit een rondgang van Het Parool, langs gezelschappen, theaters, musea en festivals. Vrijdagavond besteedde ook het AT5-programma Dit Wordt het Nieuws aandacht aan het onderwerp. Geen van de ondervraagde instellingen geeft hardop toe dat het slecht gaat, maar er zijn ontslagen gevallen, wordt harder gewerkt voor minder geld, reserves zijn op en begrotingen komen niet altijd meer rond.

Door de bezuinigingen zijn instellingen verplicht om minimaal 25 procent aan eigen inkomsten te genereren. Door de financiële crisis, blijkt dat echter veel lastiger dan gedacht werd. Zo lukt het de instellingen bijvoorbeeld niet om voldoende sponsors aan te trekken.

Begin deze maand ging Felix Meritis failliet, de Melkweg draait rode cijfers en theater Bellevue komt 100.000 euro tekort. Hoewel andere instellingen het beter doen, is het algehele beeld dat er bezuinigingen leiden tot 'schraalheid' in de sector. Zo wordt er bijvoorbeeld steeds minder beginnend talent geprogrammeerd.