Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Amsterdammer maakt film over homoseksuele hooligan

17 maart 2014, 21.45 uur · Aangepast 19 maart 2014, 22.00 uur

De Roze Filmdagen zijn weer in volle gang. Amsterdammer Jan-Dirk Bouw besloot voor het festival een film te maken over een homoseksuele voetbalhooligan, maar al gauw liep hij tegen een fundamenteel probleem aan.

'In eerste instantie wilde ik gewoon een documentaire maken met film, maar tijdens een van de oriënterende gesprekken die ik met mijn hoofdpersoon had, gaf hij al heel snel aan van; ik wil niet gefilmd worden. In ieder geval niet herkenbaar in beeld.'

Bouw besloot daarom om de gehele documentaire te animeren. 'Dat vond ik heel inspirerend en toen dacht ik dat zou ook een heel interessante keuze kunnen zijn om dit project uit te gaan voeren.'

De filmmaker vindt de spreekkoren die bij voetbalwedstrijden worden gebruikt behoorlijk heftig. 'Het eerste woord dat ze voor de tegenstander gebruiken is homo, klaar. Vooral in de voetbalwereld.' Bouw hoopt dat zijn film er iets aan kan bijdragen om de dialoog over het onderwerp op gang te brengen.

De Roze Filmdagen is het grootste Gay & Lesbian Festival van Nederland. Er worden meer dan 115 voorstellingen met als rode draad homoseksualiteit vertoond. Het festival wordt tot en met 23 maart georganiseerd.