Start van hoofdcontent

Stad

nl

UPDATE: Geen explosief Lijnbaansgracht, afzetting opgeheven

24 maart 2014, 05.12 uur · Aangepast 26 maart 2014, 05.15 uur

De Lijnbaansgracht is maandagochtend vroeg afgesloten geweest op last van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

Dat gebeurde nadat bij een verkeerscontrole 'een verdachte situatie ontstond waarbij een auto is betrokken', meldde een politiewoordvoerder. Het ging om het stuk Lijnbaansgracht tussen het Raam- en het Leidseplein, op de hoek met de Leidsegracht.

Het is nog onduidelijk wat voor verdacht voorwerp precies aanwezig was in de auto. De twee inzittenden van het voertuig zijn aangehouden. In verband met het onderzoek werden acht appartementen ontruimd en werd de weg deels afgesloten. Geëvacueerde bewoners werden opgevangen, stelde de politiewoordvoerder.

Rond 7.20 uur meldde de politie dat er geen gevaarlijke stoffen of explosieven zijn aangetroffen. De afzetting werd daarop opgeheven.

Obama
De Amerikaanse president Barack Obama brengt maandag een bezoek aan Amsterdam. Een politiewoordvoerder laat echter weten dat er wat de politie betreft nog geen relatie is tussen het incident op de Lijnbaansgracht en de kerntop in Den Haag.

Op videobeelden is te zien dat medewerkers van de EOD een wit busje doorzoeken.

Later meer. 

Lijkt erop dat de eod deze auto onderzoekt die voor het politiebureau staat, wordt helemaal uitgespit pic.twitter.com/oQoXqKk1LR

— Robin van Hijfte (@robinvanhijfte) March 24, 2014

Geen explosieven of gevaarlijke stoffen aangetroffen voertuig Lijnbaansgracht. Politie stelt verder onderzoek in. Maatregelen opgeheven.

— Politie Amsterdam eo (@Politie_Adam) March 24, 2014