Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Trauma door aanhouding na schietpartij'

27 maart 2014, 18.57 uur · Aangepast 29 maart 2014, 19.00 uur

Jason 'Jayjay' D. is niet de dader van de fatale schietpartij in Zuidoost, maar juist slachtoffer. Dat zegt zijn advocaat, Gerald Roethof, tegen AT5.

Zondagnacht werd om 3.45 uur de 30-jarige Ruciano Caupain doodgeschoten in de Nieuwlandhof. Jason D. raakte bij diezelfde schietpartij gewond. In het ziekenhuis werd hij aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Caupain. Ook het 19-jarige broertje van D. en de 32-jarige vriendin van D. werden aangehouden. Inmiddels zijn we weer vrijgelaten.

'Jason wordt geraak en gaat uiteindelijk naar het ziekenhuis, na de politie gebeld te hebben', zegt zijn advocaat Roethof. 'Zijn broertje van 19 jaar oud blijft ter plaatse, probeert zich te ontfermen over het slachtoffer dat in zijn armen doodgaat. Ook hij belt de politie en de ambulance. En dan word je aangehouden, in alle beperkingen gezet en mag je met niemand communiceren. Onbegrijpelijk.'

Slachtoffer
'In alle beperkingen' betekent dat je als verdachte alleen met je advocaat contact mag hebben. Daarmee hoopt het Openbaar Ministerie (OM) te voorkomen dat verdachten hun verhalen op elkaar afstemmen. Maar volgens Roethof ging de maatregel in dit geval veel te ver.

'Het is traumatisch voor hen, maar ook voor de familie. Hoe denk je dat het voor een moeder is? Je hoort dat er iemand is doodgeschoten en je zoon is ook neergeschoten. Hij ligt in het ziekenhuis, maar je mag hem niet zien. Dat is niet verwerkbaar en nog steeds niet te verwerken voor die moeder.'

Volgens Roethof is D. 'slachtoffer'. Wat hij verder weet van de schietpartij? 'Nada', aldus Roethof.