Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Rechterhand Rutte naar voren geschoven als wethouder

2 april 2014, 09.22 uur · Aangepast 4 april 2014, 12.57 uur

D66 schuift Kajsa Ollongren, de rechterhand van premier Rutte, naar voren als wethouder in het nieuw te vormen stadsbestuur.

De 46-jarige secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken zou ook loco-burgemeester worden. Ollongren werkte zich van medewerker op het ministerie van Economische Zaken op tot rechterhand van Rutte en geldt als de meest invloedrijke vrouw in Den Haag.

'De stad staat voor grote uitdagingen, en dat betekent dat we sterke bestuurders nodig hebben om Amsterdam sterker uit de crisis te laten komen. Wij zijn verheugd Kasja Ollongren als bestuurder naar de Stopera te halen', stelt D66-fractievoorzitter Jan Paternotte.

Amsterdamse
Ollongren komt uit Leiden maar woont sinds haar studententijd in Amsterdam. 'Ik kijk naar deze stad als inwoner, waar dingen beter kunnen.' Na jaren van politici adviseren mag ze binnenkort dus zelf aan de slag. 'Nu krijg ik een kans om het zelf te doen.'

Welke portefeuille Ollongren krijgt is nog niet bekend. Maar gezien haar achtergrond ligt iets met economie of financiën voor de hand. De beoogde nieuwe wethouder heeft zich even na 09.00 uur voorgesteld aan de fractie van D66. 

Rutte
Premier Mark Rutte vindt het jammer dat ze vertrekt, maar wenst haar veel succes. 'Het is een prachtige kans voor haar en ik feliciteer D66 in Amsterdam met deze keuze', laat hij via zijn woordvoerder weten. Plaatsvervangend secretaris-generaal Bart van Poelgeest neemt de taken van Ollongren voorlopig over na haar vertrek. 

Kajsa Ollongren stelde zich vanmorgen voor aan fractie D66. Liet weten seizoenskaart voor @AFCAjax te hebben. pic.twitter.com/taDyCfgVPN

— Vincent van Rijn (@Vincent_AT5) April 2, 2014