Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bewoners Zuidoost woedend om verdwijnen fietstunneltje

14 april 2014, 00.27 uur · Aangepast 19 april 2014, 13.10 uur

Ze zijn ten einde raad en vooral ook heel erg boos. Bewoners van het Kantershof in Zuidoost vrezen voor ongelukken nu een fietstunnel onder de A9 door verdwijnt.

De tunnel maakt onderdeel uit van een fietspad naar de Gaasperplas en is volgens de bewoners een belangrijke verkeersslagader voor de buurt. 'Heel Zuidoost maakt gebruik van de route', aldus één van de bewoners. 

Bewoner Andres Landman kan er met zijn hoofd niet bij: 'Het lukt wel om een tunnel van Zuid naar Amsterdam-Noord aan te leggen, maar een tunneltje van een paar meter kan niet?' Vanaf deze week gaat de tunnel dicht in verband met werkzaamheden. Vanaf 2020 verdwijnt de tunnel helemaal, in verband met een nieuw wegennet dat Rijkswaterstaat bij de A9 aanlegt. 

De bewoners krijgen er een fietspad langs de N236 voor terug, maar dat pad is -volgens de bewoners- veel te smal. Ze vrezen dat er eerst doden zullen moeten vallen voor Rijkswaterstaat inziet dat Zuidoost niet zonder de tunnel kan. 

Rijkswaterstaat geeft op haar beurt aan de veiligheid van weggebruikers nauwlettend in de gaten te zullen houden tijdens de werkzaamheden, maar dat het verdwijnen van de tunnel een onomkeerbaar besluit is.