Start van hoofdcontent

Stad

nl

Massale fraude digitale toetsen UvA

15 april 2014, 22.21 uur · Aangepast 18 april 2014, 00.58 uur

Economiestudenten aan de UvA hebben op grote schaal gefraudeerd bij het maken van computertoetsen. Met de toetsen konden bonuspunten voor tentamens worden verdiend.

Ongeveer vierhonderd eerstejaarsstudenten fraudeerden bij het maken van digitale toetsen voor het vak statistiek, dat meldt tijdschrift Folia vandaag. Met de toetsen konden bonuspunten verdiend worden op tentamens.

Studenten maakten de toetsen in twee browsers. In de eerste browser vulden ze antwoorden in, waarna de toets de juiste antwoorden liet zien. Die goede antwoorden gebruikten ze daarna in een tweede browser. Alleen de resultaten van de tweede toets werden geregistreerd.

De fraude kwam aan het licht doordat docenten merkten dat studenten de toetsen sneller maakten dan geoefende docenten. De UvA heeft de resultaten van alle studenten laten vervallen.

De UvA laat weten dat de digitale toetsen een experiment zijn. Volgens de universiteit is het dan onvermijdelijk dat het studenten dan lukt om door de mazen heen te glippen.