Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Vertrek Starbucks uit Amsterdam moet wake-up call zijn'

16 april 2014, 14.14 uur · Aangepast 17 april 2014, 15.13 uur

Dat de Amerikaanse koffieketen Starbucks zijn Europese hoofdkantoor verplaatst van Amsterdam naar Londen moet een ,,wake-up call'' zijn voor de politiek.

Dat meldt de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Nederland (AmCham) woensdag. 'De Nederlandse politiek springt lichtzinnig om met buitenlandse investeerders en dat is op termijn schadelijk voor de Nederlandse economie en voor de werkgelegenheid', zegt Patrick Mikkelsen, directeur van AmCham.

Het is volgens hem helemaal geen automatisme dat Amerikaanse bedrijven zich in Nederland vestigen of dat zij hier blijven. 'De concurrentie met vooral het Verenigd Koninkrijk is heel groot. Eerder maakte Philip Morris bekend een groot deel van zijn activiteiten in Nederland te staken en verplaatste chemieconcern Lyondell Basell zijn hoofdkantoor naar Londen', aldus Mikkelsen.

450.000 banen
Hij vindt het onbegrijpelijk dat politici beweren dat ons fiscale klimaat té aantrekkelijk is voor buitenlandse investeerders. 'Dat is een luxe die Nederland zich helemaal niet kan veroorloven', zegt de directeur. Amerikaanse bedrijven zijn volgens AmCham goed voor ongeveer 450.000 banen in Nederland. 'Het is zaak dat de Nederlandse overheid zich ervoor inzet om dat zo te houden. Nu zijn de Britten de lachende derde', aldus Mikkelsen.