Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Schrijfster weidt nog eens uit over primitieve Noorderlingen

17 april 2014, 11.57 uur · Aangepast 19 april 2014, 11.30 uur

Schrijfster Yvonne Kroonenberg heeft op RTV Drenthe nog eens haar denkbeelden toegelicht over de 'primitieve' inwoners van stadsdeel Noord.

Op de radiozender van de eveneens primitieve Assenaren legt ze uit wat ze bedoelde met uitspraken aan de andere kant van het IJ. 'Ik wist niet wat ik zag: mensen die zó primitief zijn dat ze niet eens een gewone zin kunnen uitspreken. Ze slaken kreten, vaak op harde toon, omdat ze toch wel heel graag begrepen willen worden', zei ze daar over.

'Er bestaan heel veel mensen die met heel andere dingen bezig zijn. Toen vertelde ik dat heel veel mensen niet beseffen dat die anderen er zijn', zegt Kroonenberg nu over die uitspraak. 'Er bestaan heel veel mensen voor wie taal niet de manier is waarmee ze zich kenbaar maken in het leven. Dat is ze thuis niet geleerd. Als je de hele dag in een werkplaats, fabriek of op het land aan het werk bent met de radio aan, dan kun je vermoeden dat ze niet 's avonds zeggen: en nu Multatuli.'

Over de uitspraak 'Iedereen noemt zich tegenwoordig maar mens', zegt Kroonenberg nu dat het een grapje was. Een grapje dat bedoeld was om de jonge interviewer alles duidelijk te maken.